NyNNINGEN 50
NYNNINGEN 50 innehåller outgivna inspelningar under femtio år, mastrade och mixade med utsökt ljud! På albumet finns nio låtar med sång av Totta Näslund, Christer Öhman, Bror Tommy Borgström, Sam Vesterberg, Anne Eltard och Tomas Forssell m fl. Albumet består av outgivna inspelningar från det första året 1972 fram till en av våra många konserter på Pustervik i Göteborg (2021). Med plattan följer en 12-sidig booklet med bandets historia, foton, minnen, texter och bilder.
NYNNINGEN 50 är pressat på röd vinyl i 400 ex och finns inte på streamade medier eller släpps på CD. Beställ den gärna på Bengans eller köp skivan i samband med våra konserter.
Sida A
FÖR FULL HALS (1973)
FOLKETS LÅT (2021)
BALLADERNAS KONST (1972)
TINGEN (2016)
SE SÅ TYST DET ÄR I VÄRLDEN (2017)
Sida B
JAG HATAR MAKTENS HERRAR (1979)
UNGKARLSLÅT (1975)
GRY MORGON (1977)
ATLANTISKA OCEANEN (2021)
Text ur albumets booklet:
1971
Hagahuset i Göteborg är i början av 70-talet ett allaktivitetshus med café, kontor, verkstäder och en scen- lokal. Tomas Forssell är skådespelare på Teater FEM, en fri teatergrupp med lokaler i Haga, och förenas här med Bertil Goldberg som arbetar som journalist på Västgötademokraten i Borås. De börjar spela tillsammans med akustiska gitarrer och med sånger som innehåller många ordlösa ”nynnpartier”, inspirerade av bl. a. Crosby, Stills and Nash. Första spelningen genomförs som ”Tomas och Bertil” tillsammans med flera andra av Hagahusets källarband.
I Stockholm räddas de riksbekanta Almarna i Kungsträdgården efter en folklig protest.
Nationalteatern etablerar sig i Backa, en av Göteborgs förorter. Teater FEM smider planer tillsammans med Nationalteatern om en visuell gatuteateraktion i samband med Scandinaviums invigning samtidigt som behovet av fritidsgårdar och andra kultur- och mötes- platser i de växande förorterna ignoreras av Göteborgs kommun. Finkulturen går först.
Tomas Forssell turnerar på landets fängelser med Teater FEM och föreställningen ”Sherlock Holmes”. På Kalmarkåken träffar han den sjungande och spelande fången Konvaljen och tipsar skivbolaget MNW som planerar albumet KÅKLÅTAR, en satsning på att doku- mentera musikkulturen runt om på landets fängelser.
Duon Tomas Forssell och Bertil Goldberg förenas med Totta Näslund och gör några demoinspelningar på en enkel 2-spårig rullbandspelare i Hagahusets musik- källare. Nu är man en trio och gruppnamnet ändras
till Nynningen, en lek med orden nynna och mynning. Göta Älv mynnar ut i Göteborg. Andra grupper i Haga- husets musikverkstad är bl.a. Älgarnas Trädgård och Uppsala Högar.
1972
De skickar demobandet till sina kontakter på skivbolaget MNW i Vaxholm. Det blir positivt bemötande och en skivinspelning för ett album bokas in.
Totta Näslund som blivit kult i Haga med sina tolkningar av Dylan-låtar, inte minst på Restaurang Victoria, tröttnar på livet i Göteborg och åker hem till Örnsköldsvik. Sångaren och trummisen Christer Öhman tillfrågas och kommer med som ny medlem.
I början av maj görs inspelningarna för Nynningens första platta i MNW:s studio. I grunden ett akustiskt präglat album, men med gitarristen Bengt Blomgren och klaviaturspelaren Bernt Andersson - båda från bluesgruppen Gin House - samt basisten Bo Johansson på två av låtarna. Anders Melander från Nationalteatern, Tord Bengtsson från Arbete Och Fritid medverkar också på några spår. I samband med inspelningen genomförs två spelningar i Stockholm; en på en restaurang i Gamla Stan och en tillsammans med Träd, Gräs och Stenar på allaktivitetshuset Gamla Bro.
Nynningen framträder på Folkfesten i Malmö och förstärkta med Bernt Andersson och Bengan Blomgren även på en festival i Sjömarken utanför Borås. Där framträder också Blå Tåget och Hoola Bandoola Band.
Bandets tre medlemmar börjar dra åt olika håll. Bertil Goldberg och Tomas Forssell vill bjuda in vardagen och politiken i texterna, Christer Öhman söker de mer existentiella frågorna och vänder sig bort från ideologier. På hemväg från mixningen av skivan Vaxholm spricker bandet och Christer Öhman stiger av bussen någonstans i Närke, det kan dock varit i Västergötland. Det tar över fyrtio år - till november 2017 - tills de återses igen.
Tomas Forssell och Bertil Goldberg har fastnat för diktsamlingen ”För Full Hals” av den ryska poeten Vladimir Majakovskij. Tillsammans börjar de bearbeta och tonsätta ett flertal dikter ur samlingen. Efter Christer Öhmans uttåg skriver Bertil Goldberg ett brev till Totta Näslund och berättar bl a om planerna på ett musikprogram om Vladimir Majakovskij.
Totta återvänder som sångare till Göteborg och Nynningen. Bengt Blomgren ansluter på elgitarr och Dennis Lund från Älgarnas Trädgård kommer med på trummor. Tomas Forssell kompletterar på elbas och Bertil Goldberg på elgitarr. Rockföreställningen ”Majakovskijprogramet” är på väg. Turnén spelas på många av landets gymnasier under TTF (timme till förfogande).
Albumet MAN MOGNAR MED ÅREN släpps av MNW på hösten med omslag av Tomas Forssell. Nationalteatern släpper samtidigt sin första platta på MNW. Göteborgs Kommun stänger ner verksamheten i Hagahuset. I november ockuperas huset. Tjugo dagar senare stormas huset av polis.
Nynningen medverkar med låtar från Majakovskijprogrammet i STV:s kultur/samhällsmagasin ”Drömfabriken” - med Eva af Gejierstam och Erik Fichtelius som programledare - som sänds direkt i både teve och radio. Vid årsskiftet flyttar Tomas Forssell till ett kollektiv i Småland. Nikke Ström kommer med som ny medlem på elbas.
1973
Nynningen fortsätter att turnera och spelar in barn- radio-serien ”Patrik Partikel från Partille” för SR Göteborg. Bernt Andersson kommer med i bandet på klaviatur. Gymnasieturnén med Majakovskij fortsätter.
Efter en tid kommer Tomas Forssell tillbaka till Göteborg och ansluter till gruppen igen. Nynningen spelar på Narrenteatern i Stockholm på första maj, blir hylla- de i DN och Aftonbladet och får riksrykte.
Materialet från Majakovskij-programmet spelas in i MNW:s studio i Vaxholm. Dennis Lund väljer att ägna sig åt gruppen Älgarnas Trädgård och Mikael Gyllenstig kommer med på trummor. Båda medverkar dock under inspelningarna..
Musikrörelsen växer. Det startas Musikforum över hela landet. Tidningen Musikens Makt blir rörelsens egen plattform. Tidningen kostar 3 kr och har flera tusen prenumeranter.
I Chile störtas, med USA:s hjälp, den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende den 11 september och militärjuntan tar över.
Albumet FÖR FULL HALS släpps av MNW på hösten. Omslaget pryds av ett gruppfoto taget av fotograf Tom Benson hemma i hans lägenhet i Haga. Skivan blir en klassiker och släpps på CD tjugo år senare.
1974
Nynningen inleder ett samarbete med Nationalteatern. På nyårsafton har Kabarévyn ”Åh Harre Jävvlar” premiär på Klubb Karl i Göteborg och gästspelar även på Lindgården i Stockholm.
En produktion för unga radioteatern produceras på SR/Göteborg. Serien ”Är du så barnslig, eller” bygger på barns egna dikter och funderingar. Nynningen skriver ett antal nya sånger och tar sedan materialet med sig och turnerar på mellanstadiet för Rikskonserter.
I Grekland faller militärjuntans regim och demokratin återinförs.
Totta Näslund annonserar om att börja i Nationaltea- tern och Bror Tommy Borgström och Ewa Wilhelmson, båda nyexaminerade från scenskolan, blir nya med- lemmar i Nynningen. TV-programmet ”Festplatsen” spelas in med bland andra Risken Finns och Monica Törnell.
I juli medverkar Nynningen vid ”Musik vid Siljan” med ”De Hängdas Revolution” en musikteater-föreställning som bygger på författaren B Traven’s romancykel om Mexicos diktatur i början av 1900-talet. Nynningen utökas under projektet med Hans Mosesson från Na- tionalteatern, skådespelaren Anders Lönnbro, sånger- skan Marie Selander och saxofonisten Kjell Karlgren. Maria Hörnelius passerar Leksand på sin semester och går in med regihjälp. Clas Hake bygger dekor.
Albumet 1974 spelas in under sommaren och släpps på hösten. Illustratören Kaianders Sempler gör ett omslag med två framsidor. Skivan innehåller låtar från ”De Hängdas Revolution” och låtar av Leif Nylén och Nationalteatern. Under inspelningen med- verkar bland andra Nationalteaterns Anki Rahlskog och Hans Viktorsson.
Nikke Ström lämnar gruppen, flyttar till Stockholm och börjar spela med bland annat Spjärnsvallet och på Klarateatern. De Hängdas Revolution gästspelar på Stenhammarsalen i Göteborg. Med den nya sättning- en turnerar bandet över landet, bl.a. på Gärdesfesten. Totta Näslund börjar arbeta med Nationalteatern som sångare/skådespelare.
I Spanien dör diktatorn Franco. Ersättaren, Kung Juan Carlos, genomför en folkomröstning om ett demokratiskt valsystem.
Brytningstid. Tomas Forssell börjar samarbeta med Thomas Wiehe och slutar. Istället kliver sångaren Sam Vesterberg in i bandet.
Revolution i Portugal. Några av gruppens medlemmar beger sig dit. Inspirerade av det som händer i den så kallade ”Nejlikerevolutionen” arbetas det nya albumet fram.
1975
Samarbetet mellan Nationalteaterm och Nynningen fortsätter med Kabarevy nummer två: ”Kan Jag Få Receptet”, som spelas i Göteborg och Stockholm. Härifrån kommer bl.a. ”Barn av vår tid” och ”Doin the omoralisk Schlagerfestival”. Sistnämnda låt spelas in av Nynningen i Nacksvings nya studio med Ulf Da- geby som sångare och släpps av MNW som singel tillsammans med ytterligare en sång från Kabarevyn - ”Recuerdelos en color” - med sång av Totta Näslund.
I mars anordnas ”Alternativschlagerfestivalen” i Stockholm där Nynningen ger en konsert i det stora tältet på Storängsbotten. Ulf ”Sillstryparn” Dageby medverkar som gäst och gör tillsammans med bandet ”Doin the omoralisk schlagerfestival”.
Vietnams folk besegrar USA den 30 april. Kriget tar slut.
Musikteaterproduktionen ”Mannen Med De Fyra Identiteterna” arbetas fram med manus och nya låtar. Den spelas in för Sveriges Radio med regi av Maria Hörnelius. Nynningen turnerar över landet och spelar på musikforum och klubbar.
Skivbolaget Nacksving bildas av medlemmar från olika musikgrupper. Första albumet ETT SAMLAT GREPP är en gemensam satsning av grupperna Ariman, Motvind, Soffgruppen, Tintomara, Nynningen och Nationalteatern.
1976
Skivan ÄNTLIGEN EN NY DAG! ges ut på Nacksving med låtar som ”Fiesta da Liberdade 1975” och ”Folkets Kamp Är Folkens Hopp”. Förutom Bertil Goldberg, Bernt Andersson, Bengt Blomgren, Mikael Gyllenstig och Sam Vesterberg medverkar även Ewa Wilhelms- son, Maria Hörnelius och Ulf Dageby.
I februari medverkar Bernt Andersson på skivan ”Kåldolmar o kalsipper” med Nationalteatern som spelas in på MNW.
I augusti samlas ett antal musiker och teaterarbetare till ett förberedande seminarium i Hindås inför det kommande ”Tältprojektet”. Jimmy Olsson kommer med på bas.
I november har musikteater-föreställningen ”Vi Kommer Att Leva Igen!” premiär på Sprängkullen i Göteborg. Föreställningen är ”en gåva till USA” som firat sin 200 års födelsedag och beskriver vad man gjort mot landets urbefolkning. Det är ytterligare ett samar- bete med Nationalteatern med mängder av nyskriven musik.
1977
Musiken från VI KOMMER ATT LEVA IGEN spelas in och ges ut på Nacksving. Samtidigt förbereds det stora Tältprojektet som har premiär 1 maj samma år. VI ÄRO TUSENDEN beskriver den svenska arbetarrörelsens historia under hundra år. Bakom projektet står Nynningen, Nationalteatern, Musikteatergruppen Oktober, Tidningsteatern, Narren, Sven Wollter, Per Melin och många andra frilansande musiker, konstnärer och teaterarbetare. Turnén pågår från 1 maj till 24 september och totalt ges 88 föreställningar på 31 platser runt om i landet för cirka 100.00 besökare
Fria val införs i Spanien.
I november gör den första offentliga konserten med Tottas Bluesband på Kåren i Göteborg. Eva Wilhelms- son börjar frilansa på Nationalteatern och Atelierteatern. Bror Tommy Borgström startar senare Ystads Stående Teatersällskap.
1978
Nynningen gör ett färre antal konserter under året till förmån för medverkan i andra konstellationer som Göteborgs Brechtensemble, Björn Afzelius Globetrotters och Tottas Bluesband. Niels Nordin går in som ny trummis i Nynningen under hösten.
Nationalteatern turnerar med föreställningen ”Rockormen” där Bertil Goldberg på klaviatur och Nikke Ström på bas ingår i ensemblen. Rockormen avslutas på Cirkus i Stockholm och föreställningen spelas in och sänds senare av Sveriges Television. Bertil Goldberg börjar arbeta med Yalsa Band och med sångerskan Annika Dahlqvist i konstellationen Blues Annika & BoogieBert. Nacksving ger ut albumet Blues Annika.
1979
I februari exploderar reaktor nummer 2 vid kärnkraftverket i Harrisburg, USA.
Nynningen spelar på Roskildefestivalen i juli som kvintett med Sam Vesterberg, Bernt Andersson, Bengt Blomgren, Jimmy Olsson och Niels Nordin. Under hösten gör bandet ett turnéprojekt tillsammans med Jomfru Ane Band från Danmark. Nynningen spelar in fem låtar på Studio Bohus som aldrig ges ut.
På initiativ av Björn Afzelius producerar Tomas Forssell under december sin andra soloskiva, NYA TIDER. Där medverkar Totta Näslund, Nikke Ström, Bernt Andersson, Ale Möller, Sten Källman, Bert Lloyd, Harald Stenström, Liliane Håkansson, Susanne Nordin, Rolf Hedberg, Tommy Skotte och Johannes Leyman.
Svenska Arbetsgivarföreningen (SAF) inleder kampanjen ”Satsa på dig själv!”. Ett försök att bryta sjuttiotalets vänstervåg. Individen ska hållas fram, inte kollektivet.
1980
Motståndet mot kärnkraften växer inför den kommande folkomröstningen.
Nynningen spelar för ”Folkkampanjen Mot Kärnkraft” under våren. Ett nytt samarbete med Jungfru Ane Band resulterar i en längre Danmarksturné.
Nikke Ström, Totta Näslund, Ulf Dageby startar Nationalteaterns Rockorkester tillsammans med Lars-Erik Brossner och Håkan Nyberg, från början ett tidsbegränsat projekt.
Albumet NYA TIDER släpps på Avanti. Nynningen gör en sista turné över landet under våren. Medverkar gör Bengt Blomgren, Jimmy Olsson, Bernt Andersson, Sam Vesterberg, Bert Lloyd, Niels Nordin och Tomas Forssell. Därefter upplöses gruppen.
1985
I Göteborg anordnas ANC-galan, ”Svensk Rock Mot Apartheid” som en manifestation mot den sydafri- kanska apartheidregimen.
1986
Olof Palme mördas på öppen gata i Stock- holm den 28 februari. I april sker en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket Tjernobyl i Sovjet.
1988
Förenta nationernas klimatpanel (Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC) bildas. Den globala uppvärmningen uppmärksammas och den första rapporten släpps 1990.
1997
Nynningen gör en tillfällig återförening i Göteborg för att stödja ”Nu är det nog”, ett nystartat skivbolag med inriktning på musik från Göteborgs förorter. Ytterligare en återförening sker året därpå är när sista kvällen på Sprängkullen i Göteborg anordnas.
2001
Den 11 september sker en serie samordnade terroristattacker av al-Qaida i USA.
2003
I april inleder USA och Storbritanien ett krig mot Irak.
2015
De växande konflikterna i Mellanöstern resulterar i en flyktingkris med asylsökande från framför allt Syrien som kommer till Europa.
2016
Nynningen återuppstår på Blå Stället i Angered i samband med en stödkonsert för ensamkommande flyktingbarn. Gruppen består av Bernt Andersson, Bengt Blomgren, Tomas Forssell, Per Melin och Nikke Ström. Initiativtagare till solidaritetsarrangemanget är sånga- ren Sam Vesterberg som också framträder på galan. Under hösten förbereds arbetet inför en konsert på Pustervik i Göteborg med det ursprungliga materialet från Majakovskij-programmet från 1973. Nynningen består nu av fyra originalmedlemmarna från den tidiga 70-tals perioden.
2017
Inspirerade av mottagandet på Pustervik beslutar Nynningen att börja turnera på nytt på festivaler, scener och klubbar över landet. Bernt Andersson lämnar för att arbeta som teatermusiker på Göteborgs Stadsteater och ersätts av saxofonisterna Thomas Jäderlund och Lisen Löve Rylander. Pontus Torstensson kommer in som ny trummis i december. Hilda Ekstedt och Frida Thurfjell alternerar på sax.
2018
Tillsammans med skådespelaren Sven Wollter och sångerskan Matilda Magnusson turnerar gruppen över landet med sommarproduktionen ”Höj Rösten”.
Fridays For Future bildas av unga människor och sprids över hela världen. Man genomför demonstrationer och aktioner för att belysa klimatkrisen.
2019
Trombonisten Niclas Rydh kompletterar blåssektionen i Nynningen. Under våren gästar Stefan Sundström på några konserter. Under sommaren görs en uppföljning av projektet ”Höj Rösten” tillsammans med Sven Wollter. Matilda Magnusson blir ny medlem i gruppen.
Albumet VI KOMMER ges ut av Eggmusic, en liveinspelad skiva som på en dubbelvinyl dokumenterar de senaste årens verksamhet. Här finns både nyskrivna låtar och versioner av de äldre tonsatta dikterna av Majakovskij..
2020
Covid-pandemin slår till mot världen.
I mars spelar Nynningen under tre studiodagar in grunderna till ett kommande studioalbum.
Tillsammans med Sven Wollter och sångerskan Matilda Magnusson produceras scenprogrammet ”En Dröm, En Längtan, En Sång” med sånger av bland andra Kent Andersson, Joe Hill och Björn Afzelius. Föreställningen har premiär i Partille och ges på ett antal platser inför ett begränsat publikantal innan total nedstängning av hela kultursektorn sker på grund av Covid-restriktionerna. De sista föreställningarna ges på Stockholms Kulturhus.
Albumet ALLTING BÖRJAR KLARNA släpps i november på Border Music.
Kultursverige går på knäna på grund av covidrestriktionerna. Turnéverksamheten kommer sakta igång på hösten efter pandemin.
Barnskivan ANAKONDA OCH ANDRA LÅTAR, med inspelningar från 1973 - 1974 och med omslag av Kai- anders Sempler, släpps som vinyl på bolaget Malmö Inre i oktober.
Nynningen firar sitt femtioårsjubileum med en konsert på Pustervik i Göteborg där ett tjugotal medlemmar från olika konstellationer under bandets 50-åriga historia deltar, bland andra Bertil Goldberg, Christer Öhman, Bernt Andersson, Hilda Ekstedt, Per Melin, Sam Vesterberg, Jimmy Olsson och bandet Orkan.
2022
I februari anfaller Ryssland grannlandet Ukraina. Ett krig bryter ut i Europa.
Mårten Magnefors ersätter Pontus Torstensson på trummor. Som en hyllning och till minne av Sven Wollter som gått bort på grund pga covid spelas program- met ”En Dröm, En Längtan, En Sång” runt om i landet.
Under hösten turnerar gruppen för första gången i Finland.
I det svenska valet står de borgerliga parti- erna som segrare med stöd av ett högerextremistiskt parti som vuxit fram ur den nazistiska rörelsen.
Två låtar spelas in för en kommande samlingsskiva som ett hyllningsprojekt för Gunnar GA Andersson och gruppen Västerbrokören.
Bengt Blomgren bestämmer sig för att lämna gruppen efter femtio år och ny medlem blir gitarristen Johan Lindström.
2023
Den nya sättningen av bandet med Nikke Ström, Thomas Jäderlund, Tomas Forssell, Matilda Magnusson, Mårten Magnefors och Johan Lindström premiärspelar i januari.
I mars släpper IPCC sin sjätte rapport som varnar för en ökande och höjd global medel- temperatur.
Albumet NYNNINGEN 50 ges ut i september. Från återstarten 2016 har gruppen nu turnerat i sex år och gjort över 200 konserter i hela landet och släppt fyra album.
Livet går vidare. Galopp Galopp!