top of page

NYNNINGEN turnerade under åren 1970-1980. Gruppen gav bland annat ut albumet "FÖR FULL HALS", med tonsättningar av den ryske poetens Vladimir Majakovskijs dikter, en skiva som räknas som ett av sjuttiotalets viktigaste utgivningar. Nynningen har fungerat som ett musikerkollektiv med varierande sättningar och skiftande medlemmar under åren och även förändrats med olika projekt. Den musikaliska och politiska grunden har alltid varit densamma.

Gruppen startades 1970 av Bertil Goldberg och Tomas Forssell som en akustisk duo. Totta Näslund kom med och trion fick namnet NYNNINGEN. När den första skivan ”Man mognar med åren” släpptes 1972 hade Christer Öhman klivit in som sångare. Gästmusiker var bl a Bernt Andersson och Bengan Blomgren som senare blev fasta medlemmar i gruppen. Totta Näslund kom tillbaka i gruppen efter kort uppehåll och Nikke Ström kom med 1973. Dennis Lundh som var trummis från början avlöstes av Mikael Gyllenstig. När Totta Näslund senare hamnade i Nationalteatern och Nikke Ström drog sig åt etnomusik kom Bror Tommy Borgström och Ewa Wilhelmsson med 1974 i samband med "De Hängdas Revoltuion", en musikteaterföreställning som byggde på författaren B. Travens romaner om Mexico under diktaturens tid.  När Tomas Forssell flyttade till Luleå för några år kom Sam Vesterberg in som sångare och senare kom Jimmi Olsson in som ny basist. I samband med en tillfällig konsert på Musikens Hus i Göteborg 1997 medverkade Thomas Jäderlund och Per Melin

NYNNINGEN återstartade i december 2016 i samband med en konsert på Pustervik i Göteborg. 2023 består bandet av originalmedlemmarna Tomas Forssell /sång och gitarrer, Nikke Ström, /bas, Johan Lindström /gitarr & pedal steel samt Thomas Jäderlund /saxofoner och sång, Mårten Magnefors /trummor, Matilda Magnusson /sång, gitarr, munspel. Frida Thurfjell /tenorsaxofon och sång, Niclas Rydh /trombon medverkar när det finns möjlighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utgivningar:

MAN MOGNAR MED ÅREN (1972)

FÖR FULL HALS (1973)

1974 (1974)

ÄNTLIGEN EN NY DAG (1976)

ETT SAMLAT GREPP (1975)  

DOIN THE OMORALISK SCHLAGERFESTIVAL (1975)

VI KOMMER ATT LEVA IGEN (1977)

TÄLTPROJEKTET (1978) 

FRÅN FLYKT TILL KAMP (1978) 

NYA TIDER  (1980) 

Utgivningar från omstarten 2016:

VI KOMMER (2019)

ALLTING BÖRJAR KLARNA (2020) 

ANAKONDA OCH ANDRA LÅTAR (2021) 

NYNNINGEN - 50 (2023) 

I dag är NYNNINGEN en grupp med rötterna

i sjuttiotalets progressiva musiktradition 

och med ambition att föra musiken

vidare in i nutiden.

För full hals.jpg
Man mognar med åren.jpg
1974.jpg
Nacksving.jpg
Äntligen en ny dag.jpg
MNW 45 S.jpeg
Vi äro tusenden.jpg
Från flykt till kamp.jpg
Vi kommer.jpg
Allting börjar klarna.jpg
Anaconda.jpg
Nya tider.jpg
bottom of page